Dansant årsmöte med kulinarisk upplevelse

Ett årsmöte fyllt av smultronställen! Så kan man beskriva Strindbergska släktföreningens 75:e jubelårsmöte lördagen 17 maj.

Årets årsmötesplats var Scenkonstmuseet i Stockholm vilket museichefen chef Nadia Izzat vänligen inbjudit oss till.
De som trodde att det skulle bli ett vanligt museibesök tog miste för det blev något helt oväntat liksom den efterföljande traditionella släktmåltiden på ”Kungarummet”.
Museet hade också ställt en lokal till förfogande för årsmötet.
Årsmötet kom att behandla bl a frågan om hur föreningen får kontakt med sina medlemmar och även om hur inbetalningen av medlemsavgifter som kan bli bättre.
Årsmötet enades om att januari skall vara den månad när betalning g skall ske.

Årsmötestid och avgifter
Likaså diskuterades framförhållningen när det gällde årsmöten och vilken tid på året som passar bäst. Den allmänna meningen var att det borde äga rum efter semestrarna men att planeringen sker så att medlemmarna, förslagsvis tre månader före, informeras om när det skall ske, så man kan planera sitt deltagande i god tid.
Styrelsen fick också en förändring eftersom Maud Hartzell, vår vice ordförande sedan många år, ville träda tillbaka.

Nyval till styrelsen
Tina Strindberg, tidigare revisor, valdes in som ordinarie styrelseledamot och vice ordföranden. Henrik Strindberg valdes istället in i Tinas ställe som revisor.
I övrigt diskuterades hur man skall vidmakthålla intresset för släkten i kommande yngre generationer. I dagens samhälle tar mycket annan tid.  Något som fördes fram var att föräldrarna, för att behålla barnen i föreningen, kunde betala deras den blygsamma årsavgift på 100 (över 18 år). Tids nog kan det bli mer tid och intresse för släkten och dess historia.

Föreningshistorik under 75 år
Johanna Strindberg (Westström) hade med anledning av 75-årsjubileet, grävt i släktens alla protokoll och presenterade bl a en historik över alla ordföranden genom tiderna och berättade om hur man haft årsmötena genom åren. Även grundaren Gustaf Strindbergs motto för bildandet av släktföreningen lästes upp.
Därefter blev det dags att utbringa en skål för ”75-åringen” i alkoholfritt bubbel.
Efter mötet togs vi om hand av vår guide, Helena Thornkvist. Hon introducerade oss i museets verksamhet och sade att man gärna tog emot information och annat om August Strindberg,

Dansant guidning
Sedan ”dansades” årsmötesdeltagarna in i museet där Helena bokstavligen dansade för oss och berättade om vad dansen betytt för scenkonsten. Vi fick bl. a se 1700-talets danskostym jämfört med dagens moderna kostymer. I ett dansrum dansades det runtom oss på väggarna. En fascinerande upplevelse.
Helena inte bara talade, utan visade med mycket inlevelsefullt kroppsspråk vad hon menade.
Vi fick även se originalmanuskript och den utställning som handlar om August Strindbergs pjäs ” Ett drömspel”.
Därefter blev det musikens tur, något som också August Strindberg var noga med i sina skådespel. Med ljus och teknik illustrerade Helena mycket intensivt hon instrumenthistoria och lät oss få njuta av ”museets stolthet” den stora musikmaskinen. Med hjälp av musikaliska tärningar kunde man få instrumenten bakom en stor glasvägg att ljuda och själv skapa melodier.
Det var medlemmar med leenden på läpparna som efter besöket styrde kosan mot Kungarummet på Karlavägen.

Mysig kvarterskrog med god mat
Även det som det skulle visa sig en vara en positiv upplevelse.
Stefan Lidström och hans sambo Irina lämnade sin stora restaurang i Roslagen för att skapa nytt. En liten intim kvartersrestaurang med plats för upp till 30 personer.
Vi hade restaurangen helt för oss själva.
– Vi har mycket av den hör typen familjesammankomster och annat berättade Stefan.
Det skulle vi få att äta var till stor del lokalproducerat.
En god sallad, nötfärsbiffar ”hemlagade förstås”, grönsaker och gravad lax. Avslutat med kaffe och morotskaka. Allt smakade utmärkt gott.
Så det var flera av medlemmarna som tittade ut i köket efteråt för att tacka Irina och Stefan för den goda maten.
Så Kungarummet kan verkligen rekommenderas. Men i bagaget hade medlemmarna också med sig en uppmaning.
Kom med tips om nästa årsmöte, det 76:e…

Text och foto: Håkan Wasén