Årsmöten

Årsmötet 2015 stadsvandring och god mat

En tysk tv-stjärna höll på att sätta en oväntad käpp i hjulet på Strindbergska släktföreningens årsmöte söndagen 4 oktober.

Hon skulle nämligen spela in en musikvideo mitt i de kvarter i Gamla Stan i Stockholm där familjen Strindberg bodde i början av 1800-talet och vilket var ett av huvudmålen för Strindbergska släktföreningens stadsvandring._DSC0677

Årets årsmöte började med en vandring i två etapper med start på Drottninggatan i höjd  vid ”Plattan” vid Sergels torg.  Undertecknad ordförande fick glädjen att guida föreningens medlemmar i Strindbergskvarter, först i korsningen Brunkebergsgatan och den gamla ”Beridaregatan” där Johan Ludvig bodde med familj i slutet av 1700-talet och början av 1800-talet.

Därefter gick vandringen vidare på Drottninggatan i det kvarter där apoteket Morianen låg på 1700-talet. Här bodde också Johan Ludvig innan han bildade familj och under den tid han arbetade hos kryddkramhandlaren Johan Ahrenberg, vilken senare gifte sig med Johan Ludvigs syster Maria.

Etapp två startade vid Mynttorget och tanken var att se kvarteret Cephalus,där numera Kanslihusannexet ligger. Här stod i mitten av 1940-talet ”Slaget om Kolmätaregränd” vilket ledde till att delar av kvarteret främst husen mot Västerlånggatan och Storkyrkobrinken sparades, när det revs för kanslihusannexet. Just de hus där Johan Ludvig, hans bror Carl Oscar och även fadern Zacharias hade sina affärer._DSC0679

Men här spelades det in TV.Det fick bli en kringgående manöver på Västerlånggatan. Vem kunde tro att Zacharias huserat i samma affärslokal som dagens souvenirshop ”The Old Town”?
Vandringen gick sedan mot  Grillska huset vid Stortorget för lunch och årsmötesförhandlingar. Även här svävade Strindbergska andar över oss eftersom Johan Ludvig hade bott i kvarteret intill på Svartmannagatan innan han flyttade till Västerlånggatan. _DSC0707

I Grillska huset från 1600-talet berättade Fidelia Hjelte för oss både om husets historia och hur det blev centrum för Stockholms stadsmissions verksamhet.Vi var totalt 39 personer som sedan bänkade oss för lunch. Även i år var maten, fisk eller kyckling med rostad potatis och annat gott och härlig sås, en succé.

Vid årsmötesförhandlingarna blev det omval av vice ordföranden Maud Hartzell och sekreteraren Anna Öjdemark samt revisorerna Tina Ljungdahl och Ulrika Hartzell.

Undertecknad ordförande vill också tacka för den fina gåvan, ett besök för två på Dramaten,vilket kommer att resultera i Fanny och Alexander i januari nästa år.

För de medlemmar som inte hade tillfälle att närvara, kommer allt material från stadsvandringen att redovisas i en separat artikel på hemsidan under fliken Historiskt.

Håkan Wasén

 

 

 

 

Årsmöte 2015 mitt i Gamla Stan IMG_9303

 

 

 

 

Grillska Huset, ett av de bäst bevarade 1600-talshusen i Gamla Stan i Stockholm, blir målet för årsmötet 2015. Klicka på länken nedanför bilden så laddas ett dokument ned med årets inbjudan.

Glöm inte att anmäla Er om Ni vill ha lunch,senast söndagen 27 september(utökad anmälningstsid jämfört med inbjudan).Vi hoppas att bl. a få se nya medlemmar på årsmötet. Glöm inte heller att betala in årets avgift till kassören. Ring eller mejla mig om Ni har frågor men även mer information om i första hand Zacharias,Johan Ludvigs och Carl Oscars affärsrörelser och bostäder . Och det går bra att enbart vara med på årsmöte och lunch.

Välkomna

Håkan Wasén, ordförande

Strindbergska släktföreningens årsmöte 2015

Årsmötet 2014 hos Enflos musikförening i Östervåla blev en både lekamlig och andlig höjdpunkt, sedan alla väl hittat dit. Ett 30-tal föreningsmedlemmar fick njuta av både god mat och fin musik och det sedvanliga släktminglet i år kryddat med Armfelts karoliners dödsmarsch 1719.

Det var lätt att ta sig dit om man körde från Uppsala men undertecknad lyssnade på Astrid (min navigator) kom från andra hållet och då blev det bakvänt.

Skicklig pianist
Per Enflo utsågs redan som 16-åring till Sveriges bästa unga pianist. Han har, vid sidan av en karriär som matematiker, hållit musiken vid liv och är en väl ansedd konsertpianist även internationellt.

Han blev professor i tillämpad matematisk analys vid Tekniska högskolan i Stockholm 1983–90, sedan 1989 professor vid Kent State University, Ohio.

Dorotea Strindberg
Familjen Enflo härstammar också från prästen Henrik Strindberg i Sundsjö men inte från Zacharias Strindberg,(stamfar till bl. a August och Nils Strindberg) utan från hans syster Sophia Dorotea.
Nu har familjen flyttat tillbaka till Sverige. De fick nys om den gamla hemvärnsgården och den är nu förvandlad till ett litet kulturcentrum där det hålls regelbundna konserter och andra aktiviteter.

Härliga dofter
Familjen har rustat upp den gamla samlingssalen på hemvärnsgården till en intim och familjärt samlingsrum, fylld av konst och kultur. Där möttes deltagarna av härliga dofter från köket.
Matbilden

Maten hade ordnats via ett lokalt cateringföretag och Margareta och Roland Lindell stökade för fullt i köket inför gästernas ankomst.
Maten var superb. Deltagarna vilka kunde välja mellan antingen fiskgryta eller tjälknöl på älg med rostad potatis och kantarellsås och en smarrig efterrätt.
Och för den fick också Margareta och Roland ta emot blommor av föreningen.

Måltidsbild2
Mötesförhandlingarna bjöd inte på några sensationer utan det blev omval för ordföranden, ungdomsrepresentanten, klubbmästaren, kassören, revisorerna och valberedningen.

_DSC0105
Mötesdeltagarna fick rapporter om styrelsens arbete under året, se verksamhetsberättelsen under fliken  Från styrelsen.
På mötet behandlades också frågan om hemsidan skall få en lösenordsskyddad del. Styrelsen fick i uppdrag att genomföra detta.
Vår ungdomsrepresentant Johanna Strindberg aktiverade också frågan om föreningen borde genomföra några sociala aktiviteter under kommande år. Alla idéer är välkomna.
Efter mötet var det dags för konsert.

Konsert med Strindberg
Per Enflo hade plockat ut ett trevligt program med bland annat anknytning till Strindberg.
Konserten inleddes med Bach, fortsatte med en av August Strindbergs favoritkompositörer Ludvig van Beethoven, Spöksonaten, pianosonat i d-moll (op.31, nr 2), som faktiskt fått sitt namn på grund av Strindberg. Han tyckte sig höra anderöster i denna och den fick ge namn till en av hans pjäser.  Strindberg hade också under sin vistelse i Paris plågats av Robert Schumanns Fantasiestücke och särskilt ”Aufschwung” som han tyckte sig höras spelas av en person som han trodde traktade efter hans liv.
Då var det lugnare att höra brodern Carl-Axel Strindbergs delikata ”Andante cantabile”, ”Vårens älskling”. Carl-Axel Strindberg var under 1800-talet orkesteranförare på Dramaten. Allt avslutades med Petterson Bergers ”Lawntennis” och Frösöblomster.

Lyssna på Andante Cantabile här:enflos axel strindberg

På mötet välkomnades nya medlemmar bland annat Henric Tungström från Östersund verksam på Jamtli, Jämtlands och Härjedalens museum.

Henric Tungströmberättar om Zacharias
Han avslöjade nya detaljer om släkten. Det var inte alla som visste att stamfaderns, prästen Henrik Strindberg, svärfar Zacarias Åkerfelt kämpat i Ryssland i slaget vid Narva 1700.

Historisk släktdramatik
Inte heller att släktens uppkomst hängde på en ytterst skör tråd vintern 1718-19 under Armfelts karoliners dödsmarsch över fjället från Norge tillbaka till Sverige. Zacarias Strindberg utförde en heroisk insats som kapten för Delsbo kompani och lyckades rädda sig och större delen av sitt kompani. Bara 2 100 av de 5 800 karolinerna överlevde dödsmarschen.

Pär Enflo tackas
Så blev det kaffe och kaka och det sedvanliga släktminglet innan man åkte hem till sitt.
Och Strindbergska släktföreningens styrelse vill säga ett stort TACK till Lena och Per för detta årsmöte.

Håkan Wasén ordförande.

Här är ytterligare några bilder från årsmötet.

KG borg Thore Forssell

Makarna Lindell fick blommor för den tacknämliga middagen.

Lindells fick tack för maten

 

 

Vid årsmötet 4 oktober 2014 godkändes följande verksamhetsberättelse.

Verksamhetsberättelse för Strindbergska släktföreningen 2013-2014

Föreningen har för närvarande ett 60-tal medlemmarStyrelsen har under året haft tre styrelsemöten varav ett hos Maud och Sture Hartzell den 25 januari,  ett hos KG och Lotta Borg den 17 maj samt ett telefonmöte den 22 september.

Styrelsens arbete har i huvudsak varit inriktat på fyra frågor.

Hemsidan. Denna har nu byggts om till World press. Detta ökar möjligheten för flera befattningshavare att publicera. Webbansvarig har försökt överföra så mycket vi kunnat från den gamla hemsidan.

Johan Ludvig Strindbergs gravvård på Norra kyrkogården. Efter flera års fruktlösa försök att få klara besked fick styrelsen så sent som i september 2014 besked från Pär Westin på Stockholms  kyrkogårdsförvaltning att gravvården skall rustas upp och rätas upp. Planen för detta arbete är före årsskiftet förutsatt att man får tag på hantverkare, annars skjuts arbetet upp till våren. Styrelsen har också utrett kriterierna för att graven ska kunna bli en ”kulturgrav”.(bibehållas även om gravrätten inte skulle komma att utnyttjas längre)

Årsmötet 2014. Arbetet med årsmötet har i år gått smidigt tack Musikföreningen Enflos vänliga inbjudan. Även om Östervåla ligger en bit från Stockholm, har styrelsen velat arbeta för att vi gör en ”utflykt” till annan ort som föreningen tidigare gjort bl. a till Gränna och Linköping.

Zacharias Strindbergs grav Trots flera besök på bl. a Stockholms stadsarkiv, Frimurarordens stamhus , Kungliga Biblioteket samt Solna kyrkogård har Zacharias gravplats ännu inte kunnat lokaliseras.

Övrigt. Styrelsen har bland annat varit i kontakt med bl. a Svenska Frimurarordens tidskrift och Lands förlags nya släkttidning och bidragit med information vilket lett till två fylliga reportage om släkten  Strindberg.

Linköping  22 september 2014

Enligt uppdrag Håkan Wasén

 

 

 

Strindbergska släktföreningens hemsida