August Strindberg undkommer inte studentspex

Inte ens August Strindberg undkommer ett spex. Är man en historisk känd person är det nästan omöjligt att undgå att oombedd bli en person i en version man nog inte velat känna till om man funnits kvar i jordelivet.

Unge 16-årige PRAON August Strindberg hamnar i komplicerade situationer.

Linköping Spexet var tidigt ute med August. Redan 2000 förekom han i spexet ”Brödrafolkets gräl”.

2005 fick den gode August vara med i filosofspexet i Göteborg ”Strindberg eller En union i upplösning.”

2007 uppträdde han/hon i Boelspexet ”Strindberg” i Lund. Ett spexsällskap med enbart kvinnor på scenen.

2017 manglades hans förhållande till Siri von Essen i Västgöta Nations Uppsalaspex ”Strindberg-ett spex”.

Linköping är, som flera studentstäder, begåvade med även andra spexensembler, bl a Holgerspexet, en gång etablerat på Hälsouniversitet. Spexet fått sitt namn efter Hälsouniversitetets initiativtagare, den legendariske numera framlidne professorn Nils-Holger Areskog, som bl a kunde spela näsflöjt och vilken understundom själv deltog i spexens avslutningar.

Även här fick den gode August,(skall uttalas ågust betonas det i spexprogrammet) vara med och liksom i Boelspexet i en kvinnas klädnad.)

Studentspex är kul att gå på om man har humor. Spexen bygger i hög grad på att publiken kan ropa helt vansinniga befallningar till skådespelarna som att gå saktare, luta mer, var ännu mer ledsen och framförallt baklänges eller uppochned! Ett bra nummer får ofta en order om omstart vilket innebär att publiken vill se numret igen. Och en god spexensemble vet att man då helst skall göra om numret men i annan form med ny melodi.

Jag har under åren som journalist recenserat studentspexen ända från början 1981 och ett 20-tal år framåt tills tiden som fast anställd journalist var över.

Därför var lockelsen oemotståndlig att gå på spex igen, i synnerhet som det handlade om den gode August.

Här i Linköping spelad på ett helt annorlunda sätt i ”Utskällningen 1866 eller Stubinfluenser och Strindbergsprängare”.

Inte den barske kände Strindberg som man är van vid utan som oerhört mesig 16-årig journalist-PRAO. Han hamnar i ett drama med bland andra Sofi Hazelius(maka till Arthur Hazelius, Nordiska museets grundare”.) och Alfred Nobel

Oerhört rädde och unge Strindberg är på sitt livs första jobb med Alfred Nobel, och får honom höra sjunga en låt komponerad av en ättling till August Strindbergs kusin.

I den uppsättning man jag se spelades Strindberg av en mycket talangfull komedienne som heter. Men vänta, i studentspex är skådespelarna alltid anonyma.

Hon hade iallafall en komisk talang och sjöng bra. Och hon kanske inte visste att spexkollegan Alfred Nobel sjöng text efter en låt skapad av en ättling efter Augusts kusin,( Louise), Mikael B Tretow (Den makalösa manicken)

Om Ni har vägarna förbi Linköping i närtid spelas spexet till 20 november.

Text och Foto: Håkan Wasén