Matigt 70:e årsmöte i härlig trädgårdsmiljö

Johanna Strindberg hälsade alla välkomna med en skål till 70-årsmötet.

Så blev det dags igen.. Strindbergska släktföreningens 70:e årsmöte. I år inte på lokal utan i hemmiljö hos Vilhelm Westström och Johanna Strindberg.

Vilhelm och Johanna måste ha goda kontakter med någon ovan där för bara ett par kilometer från deras hem i Hägersten stod en svart vägg av ösregn. Men i trädgården lyste solen och där fladdrade Rasmus Strindbergs kluriga Quiz om släkten Strindberg.

Vad vore ett möte utan Anne-Sofi,som varit med ända från början.. Hon övervakade oss lite från ovan.

Årets årsmöte, det 70:e, var i viss mån väderberoende. Vi var ett 30-tal personer som i värsta fall måste  rymmas inomhus.

Men oron var obefogad. När gästerna började anlända så började solen att lysa så Rasmus kunde hänga ut sina frågor om släkten Strindberg i trädgården . Ingalunda lätt men den som nyss hade läst Röda Rummet hade viss fördel.

Martin Borg löste Quiz med Johanna Åstrand och barnen Li och Ebbe.

Rasmus parade för säkerhets skull ihop olika medlemmar ur släkten så att alla skulle lära känna varandra. Det som var mycket glädjande var att så många yngre Strindbergare hade följt med sina föräldrar så framtiden ser ljus ut för föreningen.

Johanna och Vilhelm serverade bubbel och så utbringades skålar för föreningen i det fria.

Det var roligt att se Anne-Sofi Forssell bland deltagarna. Hon har varit med i föreningen ända från början. Den som ville kunde också se henne på i bildspel som satts ihop och snurrade på en dataskärm. Många tittade och en vanlig kommentar var ”Titta! Det där barnet är jag”! Bilderna var tagna ur föreningens arkiv och från tidigare årsmöten.

Kåre Strindberg gav oss unika inblickar i Augusts och farfar Carl Axel Strindbergs liv med hjälp av gåspenna och antikt foto.

Årets föreläsning stod Kåre Strindberg från ”Carl Oscar-grenen” för. för. I dagligt tal brukar vi tala om  släkten Strindbergs olika grenar.
Även om ytterligare grenar  sedermera kopplats på genom Zacharias Strindbergs syster Dorothea, så började föreningen med att anta  ättlingar från två grenar som utgått från Zacharias båda söner, Johan Ludvig och Carl Oscar. Johan Ludvig föddes redan 1794 medan
Carl Oscar var ”sladdbarn” till Zacharias och föddes 1811.
Så nu var det dags för Kåre att presentera två personer från Carl Oscar-grenen. Det blev hans farfar,musikern och kompositören Carl Axel Strindberg, och farfaderns bror, författaren August.

Kåre hade med sig den här daguerreotypin av Carl Oscar Strindberg.

Mötesdeltagarna fick unika inblickar i August Strindbergs och hans syskons liv och uppväxttid. Kåre berättade om det favoritskap som Carl Oscar utövade vilket ledde till att sonen Oscar fick åka till Paris och utbilda sig i musik medan brodern Carl Axel fick stanna hemma.

Bildspelet lockade Lotta,Johanna och Anna

Carl Axel var under många år musikalisk ledare på Dramaten. Han var också under signaturen Cassius tonsättare.

Kåre berättade också om Augusts musikintresse och dennes sista tid i livet. Vi fick också se ett par unika föremål. Dels en gåspenna som August skänkt till Carl Axel, dels en så kallad daguerreotyp föreställande Carl Oscar Strindberg.

Daguerreotypin var föregångare till fotot. Det var en plåt som belades med kvicksilver och med den togs ett enda fotografi. Visserligen kunde man senare, med hjälp av negativ, mångfaldiga bilder men just då, på 1840-talet gick det inte. Daguerreotyper måste betraktas ur en viss vinkel för att synas. Kåre hade handskar och var man försiktig kunde man få se Carl Oscar i original, från den gång hans bild fastnade i kvicksilvret.

Själva årsmötet rullade på utan komplikationer. Vice ordföranden Maud Hartzell och sekreteraren Anna Öjdemark omvaldes. Övriga styrelsemedlemmar, Håkan Wasén, ordförande, K-G Borg, kassör   sitter kvar ikraft av sina 2-åriga mandat. 

Det kom som en överraskning, men  förståeligt att Lotta Borg av familjeskäl avsade sig arbetet som klubbmästare ett år i förtid. Lotta har varit en optimist, kämpe, idéspridare och en person som aldrig väjt för svårigheter och som alltid verkar ha följt valspråket ”Det ordnar vi”.

Johanna Strindberg d.y. förklarade dock sig villig att ta över och därigenom finns nu mor och son, Johanna  d.y. och Rasmus med i styrelsen.

Vi tackar Lotta för hennes fina insatser som klubbmästare under alla år.
Så anlände maten från ”Cateringfabriken”. För ordföranden, som hittat företaget och beställt, var det lite nervöst.  Hur skulle smaka och skulle de hålla tiderna?

Men det visade sig vara ett bra val likaså att med maten få med ”1 st personal” En trevlig och tillmötesgående man som talade varmt för sin mat. Och det fanns massor av gott. Pastasallad, fläskfilé, goda ostar och vin, valt av värdparet.

Helena Thorén (Johannas d.ä.:s dotter) i kretsen av yngre Strindbergare, som döttrarna Isabelle och Jolina och tv Li och Ebbe, barn till Martin Borg och Johanna Åstrand..

Det blev stundtals lite trångt men med lite indragna magar och förståndigt stolpussel gick det utmärkt. Rasmus läste också upp resultaten av frågesporten men barmhärtigt nog avslöjades inga namn.

Under middagen skålades åter för vår 70-åriga förening. Och kaffet och efterrätten bjöd Cateringfabriken på.

Så det var nöjda deltagare som lämnade årsmötet 2019 efter att ha tackat värdfolket och Kåre för att årsmötet blev så fint.

Text och foto:  Håkan Wasén