Släkthistoriskt årsmöte på nygamla Liljevalchs

Mårten Castenfors tog ledig tid för att livfullt berätta om dåtidens och dagens Liljevalchs konsthall för föreningens medlemmar.

Så blev det årsmöte även 2018. Återigen på en plats som har anknytning till släkten Strindberg, Liljevalchs konsthall på Djurgården i Stockholm.

Liljevalchs har genomgått en omfattande renovering och tillbyggnad och var därför ännu omgärdad av byggplank när föreningens medlemmar samlades där en solig men lite kylslagen lördag.
Det tog sin tid men så småningom hade alla hittat till den ingång som ledde till den samlingssal där vi skulle träffas.
Bland deltagarna fanns Strindbergs-släktingar ända från USA, Lori Edholm Adams som tagit med sig syskon och familjer till Sverige. Släktingarna härstammar från Zacharias Strindbergs syster Dorothea (1756-1809).* De hade speciellt bett om att få veta datumet för årsmötet så att de kunde vara med. På köpet fick släktföreningen åtta nya medlemmar.
Sven Strindberg, barnbarn till Johan Ludvig Strindberg*, blev Liljevalchs förste chef när museet invigdes 1916.
När den stenrike affärsmannen och mecenaten Carl Fredrik Liljevalch avled 1909 hade han en förmögenhet på motsvara de 200 miljoner kronor i dagens penningvärde. Det blev pengar över och några av hans vänner menade att Liljevalch gärna ville att ”vanligt folk” skulle kunna få se högklassig konst.
Dåvarande kung Gustav V:s bror, prins Eugen, lyckades ordna en tomt på Djurgården och där startades bygget av hallen, ritad av Carl Bergsten som vann arkitekttävlingen.

Glad stämning på årsmötet där Staffan Strindbergs farfar,var temat. På bilden närmast kameran även hustrun Inger sonen Björner dottern Lova, samt Johanna och Pia Strindberg.

Sven Strindberg hade sedan 1913 drivit en konsthandel i Helsingfors när han av prins Eugen fick erbjudande om att bli den nybyggda konsthallens förste chef.
-Sven hade gjort succé, berättade Mårten Castenfors.
-Hans konsthall var den första internationella av sitt slag i Helsingfors. Där hade han visat Kandinsky och lite annat, alltså höjdare. Sven kontaktades av Carl Nordström, som satt i styrelsen, och tillfrågades om han ville bli konsthallens förste chef.
-Sven var ju attraherad av uppgiften, och bjöds på middag. Vi har brev som visar att han tyckte Liljevalchs skulle bli kul.
1 mars 1916 öppnades Liljevalchs för publiken och Sven Strindberg satsade på tre klassiker, Carl Larsson, Anders Zorn och Bruno Liljefors.
-Det var ju en bra start, menade Mårten Castenfors.
-Han gjorde många utställningar och sak som fortfarande är viktig för oss, han initierade vårsalongen 1921. Han tänkte att en jurybedömd utställning det kunde vara spännande.
Liljevalchs skulle ha firat 100 år 2016 men jubileet har skjutits upp till 2021.
-Då väntar spännande saker, avslöjade Mårten Castenfors.
-Då skall jag återskapa delar av de utställningar som varit under Svens tid tack vare vårt fina text och bildarkiv. Vi kommer att återkomma till Er i släkten för att se vad Ni kan tillföra.
Liljevalchs har också en annan anknytning till släkten Strindberg.  Sven Strindbergs äldre bror Nils var en av de tre deltagarna i S.A. Andrées försök att flyga med ballong till Nordpolen 1897.  Kvarlevorna av deltagarna återfanns först 1930 på Vitön norr om Spetsbergen. När det blev klart att Nils Strindbergs filmer gick att framkalla väcktes planerna på att ställa ut det material  som idag finns på Andreemuseet i Gränna. I januari 1931 invigdes utställningen ”Fynden på Vitön”. Där fick en stor publik möjligheten att se de än idag fantastiska bilderna av den ödesdigra expeditionen.
Under andra världskriget avbröts verksamheten tillfälligt då flottan tog lokalerna i anspråk.
Liljevalchs nuvarande intendent Mårten Castenfors hade mycket välvilligt ställt egen tid till förfogande för att berätta om museet. På köpet fick vi också möjlighet att se en större antikmässa i lokalerna.
Mårten Castenfors berättade om varför man byggt om under flera år.
Dels för av att man måste förstärka grunden, dels på grund av att lokalerna behövde byggas ut och sist men inte minst för att inomhusklimatet  och även säkerheten för konstverken behövde förbättras. Tanken är också att konsthallen också skall återställas till
ett skick som avspeglar Carl Bergsten.
Tillbyggnaden är ritad av Gert Wingård med fasad av glaskonstnären Ingegerd Roman.
-Usch så fult säger ni men faktum är att när konsthallen var nybyggd  då hatades den av stockholmarna. Det sades att det var det fulaste man sett. men samma sak blir med den  nya, man kommer först att säga att det är fult men sen så fantastisk..
Mårten Castenfors menade att en anledning till att Sven Strindberg lyckades så väl var hans intelligens.
-Han insåg att man inte kan visa en sorts konst utan att  man måste visa många olika sorter.
Kommunikationen blev också dubbelriktad eftersom Staffan Strindberg hade kommit med familjen från Kalmar till årsmötet.
Sven Strindberg var hans farfar och även Mårten Castenfors fick veta mer om hur det såg ut en gång i tiden när Sven Strindberg faktiskt bodde i husets källare.
-Jag är egentligen  lite arg på Sven för i donationen ingick en lägenhet på Norr Mälarstrand till intendenten som ”försvann”.
Där kunde dock Staffan ge ett besked.
-Lägenheten dök upp mycket senare  berättade Staffan.-Familjen bodde först i källaren i museet och det var inte hälsosamt .-Jag har varit där i lägenheten, det var en ateljé lägenhet. Den försvann när han gick bort 1957, berättade Staffan
-Jag minns farfar som en överdängare på att bygga korthus med skorsten ,berättar Staffan.
-Han tände en cigarr och blåste sedan in rök försiktigt in i korthuset. Sånt minns man som 5-åring.
Så arkitekten Staffan Strindberg, men också alla andra, fick en trevlig timme med Mårten Castenfors innan vi vandrade ut i lokalerna.
Därefter följde en lunch på Lilla Hasselbacken med anor från mitten på 1800-talet.
Styrelsen hade hyst en viss oro för att alla inte kunde rymmas men det gick precis. Maten, Wallenbergare för de flesta, var mycket god.
Årsmötet resulterade i omval på de flesta posterna förutom vår ungdomsrepresentant. Johanna Strindberg lämnade posten till förmån för Rasmus Strindberg, som nu skall företräda de yngre medlemmarnas önskemål.

Bonni Donaldson, Lori Adams, Steven Adams, Kathy Castellani, Allyson Castellani, Linda Infante, Carl Edholm kusinen och Barbro Johansson (kusin) träffade August utanför Dramaten.

För våra amerikanska gäster var inte dagen slut i och med årsmötet. Innan de vände åter blev det dels ett besök på Dramaten, en guidad rundtur i Strindbergsmiljöer i Gamla stan och centrum samt förstås Strindbergsmuseet.
Föreningens årsmöte blev också internationellt uppmärksammat. USA:s största tidning för svensk-amerikaner, Nordstjernan uppmärksammade i ett par reportage de amerikanska strindbergarnas besök på årsmötet.
Nästa år stundar föreningens 70-årsjubileum tisdagen 21 januari.
60-årsjubileet ägde rum på den plats där föreningen bildades 1949, Röda Rummet på Berns.  Röda rummet rymmer dock bara knappt 30 personer varför det kan bli svårt att genomföra ett jubileumsårsmöte just där. Styrelsen utreder därför även andra alternativ för jubileumsårsmötet.

Text:Håkan Wasén

Foto: Björner Strindberg, Håkan Wasén

*Släktens anfader Henrik Strindberg,1708-1767, hade flera barn bl. a Dorothea och Zacharias Strindberg. Den sistnämnde fick tre barn som uppnådde vuxen ålder , Johan Ludvig född 1793, Elisabeth f 1797 och Carl Oscar f.1811 (far till August Strindberg)