70-årsskål i Röda Rummet

Jubileumsskål på Berns igen med 18 medlemmar.Foto:Alice Lachmann

18 medlemmar  hade möjlighet att närvara när Strindbergska släktföreningen tjuvstartade med sitt 70-årsfirande.
Det skedde traditionsenligt i Röda Rummet på Berns.
Att samlas en vardag mitt på dan kan vara svårt men vi som var där gladdes åt att så många ändå kunde komma.
Vårt officiella firande kommer att äga rum vid nästa årsmöte.
Det var 20 år sedan släktföreningen var på Röda Rummet senast. Då i samband med vårt 50-årsjubileum. På programmet den gången stod då som nu bl. a skålande för föreningen.
Nu hör det dock till saken att Strindbergska släktföreningen bildades officiellt ett par veckor senare hemma hos Sven Strindberg eftersom det den 22 januari, 100-årsdagen efter August Strindbergs födelse, hölls en stor baluns i Stockholms stadshus med bl. a prins Wilhelm närvarande.
Där deltog också Gustaf Strindberg en av initiativtagarna till släktföreningen. Föreningens bildande noterades i Dagens Nyheter 6 mars 1949.
Traditionen med möten i Röda Rummet höll i sig ett antal år innan man övergick att träffas i de olika medlemmarnas hem i Stockholm.
Även om föreningens officiella firande sker senare i år så fanns dock en tanke på att, om möjligt, i vart fall kunna skåla på Röda Rummet.
Tack vare vänligt tillmötesgående från Berns genom Cina Ehn, så blev det möjligt. Berns ställde upp med lokal och även släktföreningen sponsrade med en mindre summa.
När klockan slog ett 22 januari, började medlemmarna kliva in i det rum som blivit så förknippat med August Strindberg.
Det rum som odödliggjordes i hans roman Röda Rummet. Här satt den unge Arvid Falk med sina bohemiska vänner och  drack för, sina sista slantar.
I boken beskrivs hans förhållande till den äldre brodern Carl Nicolaus Falk, till vilken August Strindbergs farbror, Johan Ludvig anses vara förebild.
På plats fanns både ättlingar till Zacharias Strindberg och dennes syster Dorothea.
Vår trevliga och tillika fotokunniga servitris Alice Lachmann dukade upp bubbligt dricka och det utbringades en skål för både släktförening och August som gjort mötesplatsen så känd.
På bordet dukades det också upp med en liten miniutställning med bilder och tidningsklipp från föreningens bildande.
Det tog inte lång stund förrän minglet tog fart. Johanna Strindberg kom med andan i halsen dock inte med sonen Rasmus som inte hann iväg från skolan och som faktiskt fyller år samma dag som August Strindberg.Rasmus firades dock senare på dagen.
För några var det första gången på Röda Rummet. Berns hade också bidragit till utställningen genom sin minnesbok som i ett kapitel skildrar August och Röda Rummet.
Det blev också ett litet minnestal innan vi skildes åt för att vandra ut i den ganska gråkalla stockholmsdagen.

Text:Håkan Wasén

Foto: Alice Lachmann och Håkan Wasén