”Hemma-årsmöte” för vår 70-åriga släktförening

Nu är planeringen för årsmötet 2019 klar. Det blir ett årsmöte i traditionell stil hemma hos Johanna  och Wilhelm i Hägersten lördagen 7 september 14.00. Det blir intressant fördrag, mingel och en djupdykning i släktföreningens historia.
Strindbergska släktföreningen tjuvstartade redan 22 januari med att fira vår förenings 70-årsjubileum .
Visserligen bildades föreningen något senare, 6 mars 1949, men det kändes lämpligt att fira den med en skål nära den dag August Strindberg föddes 1849 med en skål på just Berns.
Styrelsen har under året bl a tittat på Röda Rummet på Berns som ett alternativ för årsmötet men styrelsen valde att anta ett erbjudande från Johanna Strindberg och Wilhelm Westström, att hålla mötet i deras villa i Hägersten.
Även om många av våra årsmöten hållits på Berns eller lokal så har det också varit vanligt att avhålla det hemma hos en föreningsmedlem.
Det som kommer att dominera mötet är förstås vår släktförenings historia.
I föreningens arkiv kan man bl.a. läsa en notis i Dagens Nyheter som förkunnade släktföreningens bildande 6 mars 1949 på initiativ av Gustaf Strindberg, brorson till August.
Här finns också en rad bilder från olika årsmöten och många bilder på medlemmar som lämnat oss. Släktföreningen har ömsom avhållit årsmötena hemma hos en medlem, på lokal med Strindbergsanknytning ja till och med utomhus.

I början hölls årsmötena på Berns på August Strindbergs födelsedag 22 januari.

Det första årsmötet hölls i Röda Rummet på Berns under ledning av förste ordföranden Gustaf Strindberg.
Det 10-åriga årsmötet hölls hemma hos ”Laborator Z Strindberg, föreningens ordförande”, skriver DN 1959. Kvällens höjdpunkt var ett kåseri av Märta Fröding ”den ende kvarvarande som haft kontakt med skalden och känt honom närmare.” För släktens medlemmar en pastisch spelad till Augusts minne med bl. a då 14-åriga Lotta Strindberg.
De 20-årsmötet  hölls även det hemma hos Rias. Där beslutades att 20-årsjubileet skulle firas vid årsmötet 1970 och att ¨årsavgiften skulle vara 5 kronor!
 30-åriga årsmötets protokoll finns ännu inte inte i arkivet. Den som vet mer får gärna höra av sig till hemsidesredaktören. Vi kommer att lägga in uppgifter på sidan så snart vi får in några.

Ett somrigt årsmötemöte på Ängsö 1978.

40-årsjubileet firades på van der Nootska palatset, ett stenkast från där Zacharias först bodde hos sin mormor, majorskan Maria Margareta Åkerfelt, vid ankomsten till Stockholm 1771.
50-årsjubileet firades på Röda Rummet på Berns.
60 års-mötet på Strindbergsmuseet i Stockholm.
Och nu blir det årsmöte i sann familjeanda. De medlemmar som har något historiskt material får gärna presentera det vid mötet. Och Ni som har något att berätta ur föreningens historia är välkomna att göra det.
Årsmötet startar 14.00 se  program via denna länk.
16.00 blir det en italiensk buffé och fortsatt mingel. Och naturligtvis räknar styrelsen med bra väder.

Välkomna. Styrelsen gm Håkan Wasén.