
Årsmötet 2017 blev ett ”riktigt” dramatiskt” årsmöte tack den utmärkte guiden Dag Kronlund.
Det blev en föreställning sedd ur ett trefalt Strindbergskt perspektiv.
En kall höststorm slet i oss alla som samlats inför mötet men allt slutade i ett varmt och vänligt mottagande inne på Kungliga Dramatiska teatern.
Årets möte kom av olika skäl att förläggas till Stockholm och en av flera efterlängtad mötesplats.
Årets tema var bl a skulptören Tore Strindberg. Kusinbarn till August och lillebror till Nils Strindberg, deltagare i Andrées ödesdigra försök att flyga till Nordpolen i en vätgasballong 1897.
Även pseudonymen och kompositören Cassius, alias Augusts bror Axel, som var ”orkesteranförare” på Dramaten 1887-1896, fanns med i bakgrunden.

Få hade sett det fantastiska huset i korsningen Bryggaregatan Nybrogatan där Tore Strindberg arbetat med utsmyckningen på fasaderna.
Ju mer alla tittade desto mer detaljer kunde vi se på fasaden och vi som samlats glömde för en stund de iskalla vindarna som slet och drog i oss.

Vi hade också en sakkunnig guide med oss, Henrik Strindberg som har skapat en hemsida om Tore Strindberg (wwwhttp://torestrindberg.se/tore/). Tiden flöt sakta eftersom Dramaten öppnade för maten först vid 12-tiden.
Vi kramade August som också ”stod utanför och frös” utanför, innan dörrarna äntligen öppnades.
Det var skönt att komma in i värmen och fantastiska Pauli-kaféet.
Dess interiör utlöste glädje hos Inger och Staffan Strindberg som kommit ända från Kalmar med barnen Björner och Lova.
Både Staffan och Inger har varit involverade i inredningen och det blev en hel del igenkännande leenden och utrop.

Likaså när Staffan och Henrik berättade om mötena med sin ”reservfarfar”, Sven Strindbergs bror, Tore Strindberg.
De berättade bl a om de julklappar de som barn fått av Tore.

Ett annat Tore-inslag blev de smycken som Tore Strindberg är känd för idag. Mestadels tillverkade av Sporrongs. Både Inger och Lova hade dagen till ära på sig varsitt Tore-smycke som visades upp för släktingarna. De brukar kosta några hundra kronor och man kan leta på nätet efter dem.
Efter lunchen höll föreningen sitt årsmöte. Vice ordförande Maud Hartzell och föreningens sekreterare Anna Öjdemark omvaldes för en tid av två år. Under punkten övriga frågor diskuterades bl. a Carl Oscar Strindbergs dagbok som inte längre finns på KB och som inte kunnat spåras därefter.
Johanna Strindberg lade också ett gott ord för Göran Söderströms bok, ”Strindberg-ett liv.”

Efter kaffet tog dagens föredragshållare Dag Kronlund till orda. Dag Kronlund är fil.dr i teatervetenskap och chef för Kungliga Dramatiska teaterns arkiv och bibliotek.
Hans föredrag blev inte ett vanligt föredrag utan en timmes lång ”föreställning” värd en teaterscen.
Dramaten är unik som teater eftersom den tack vare lotterier fick ett nytt liv efter det att staten släppt taget om teatern.1901 Det bildades ett privat konsortium som åtog sig att bygga en ny teaterbyggnad för Dramaten.
Bygget finansierades med sammanlagt 25 teaterlotterier. Arkitekt Fredrik Lilljekvist fick uppdraget att rita ”en tidsenlig dramatisk teaterbyggnad”. Lilljekvist hade tidigare bland annat renoverat Gripsholms slott och byggt KSSS klubbhus i Sandhamn. Huset stod färdigt 1908 efter att ha kostat 6,3 miljoner kronor, vilket var 3,8 miljoner mer än beräknat.
De 25 teaterlotterierna gav dock uppemot sju miljoner kronor vilket, enligt Dag Kronlund, gav utrymme för den fantastiska utsmyckning byggnaden har med både inhemskt material och konst..
Genom åren har Dramaten fortsatt traditionen vilket förklarar att teatern har så många konstverk.
Släktens medlemmar kunde konstatera att en Strindbergare blev den som fick starta teaterverksamheten 18 februari 1908.
Mäster Olof i fem akter av August Strindberg. Det var en seger för August som tidigare fått pjäsen refuserad av Kungliga teatern.
Dag Kronlund berättade med hela sin kropp allt som var värt att veta om både Dramatens interiör och dess konst. Elegansen i Marmorhallen, den fantastiska takmålningen av Carl Larsson och Gustaf Cederströms romantiska målning av Gustaf III.

Vi var ju alla speciellt nyfikna på det ”Strindbergska” i Dramaten och fick se en del. Det fina porträttet av Harriet Bosse utförd av Elis Åslund. Vi fick också se Tore Strindbergs skulptur av Anders de Wahl och Olof Molander. Båda mycket olika i sitt uttryckssätt. Anders de Wahl blev vän med Tore Strindberg och deltog vid Strindbergska släktföreningens tredje årsmöte 22 januari 1953.

Strindbergdagen var inte slut i och med visningen.
Några av oss passade på att skaffa biljetter till eftermiddagsföreställningen Fadren eter August Strindberg på Dramatens lilla scen med Johan Rabaeus och Anna Petterson. Hon är chef för Strindbergs Intima teater och pjäsen var ett samarbete mellan Dramaten och Strindbergska intima.
Och vi fick också en pratstund med båda skådespelarna efteråt och de tyckte var roligt att det satt Strindbergare i publiken.
Summary in english: Pictures from the annual meeting of The Strindberg Family Association, held 8:th of october 2017 at the Royal Dramatic Theater (Dramaten) in Stockholm, founded in 1788 by King Gustaf III. The present building was inaugurated 18:th of february 1908 with the play ”Master Olof” by August Strindberg. The art collection in the building contains sculptures by August Strindbergs first cousin,Tore Strindberg.
Text och foto: Håkan Wasén