Ny släkthistoria av hängiven Strindbergsforskare

Vill Ni vandra i våra anfäders fotspår?  Rolf Forssell, tidigare journalist på Sundsvalls tidning, kom i dagarna ut med en ny bok ”Vägen till Riddarholmen 14”

En vandring under fyra sekler från 1500-talet och framåt med intresset fokuserat på prästen Henrik Strindberg i Sundsjö och hans son Zacharias, farfar till August Strindberg.

Rolf Forssell fick 2002 Västernorrlands journalistdistrikts pris för sina artikelserier om släkten Strindberg.

Han  var den ende journalisten, förutom radioprofilen Bertil Perrolf ,som fick träffa August Strindbergs yngsta dotter Anne-Marie Strindberg och intervjua henne.

-Mitt intresse för släkten Strindberg väcktes redan när jag som 16-åring satt i en roddbåt och läste Augusts Strindbergs skärgårdsskildringar, berättar han.

-Sedan var jag fast.

Det blev en serie reportage men nu har han tagit ett annorlunda grepp. På basis av det material som funnits bland annat på Kungliga biblioteket, t.ex. Zacharias Strindbergs självbiografi, har han tecknat historien om släkten. Ända från dess först kände medlem,  Anders Olsson, till till Riddarholmen 14, i Stockholm där August och hans syskon växte upp .

Rolf Forssell har velat göra historien om släkten mer levande och i små noveller berättat om skeenden i släktens historia.

-Jag har föreställt mig hur det skulle han kunnat vara, men har du hittat något fel? frågar han.

Nej det finns inget att anmärka på. Det Rolf Forssell lägger till ändrar inte det som kartlagts om släkten.

Boken finns att beställa hos H:ströms förlag i Umeå. för ett pris av 229 kronor inklusive frakt. Sök på nätet https://www.hstrom.se/

Eller mejla postorder@hstrom.se

Släktföreningen kommer framledesatt få läsa mer av det Rolf Forssell skrivit eftersom vi kommer att få ta del av texter han tidigare skrivit om släkten.

Text; Håkan Wasén

Foto: Arne Henriksson