Strindbergsdramat ”Fröken Julie” åter spelad på Löfstad slott

Löfstad slott i Östergötland, är en perfekt scen för August Strindbergs Fröken Julie. 

Det bevarade 1700-talsslottet, en gåva av fröken Emelie Piper till Östergötlands museum 1926, har därför för andra gången blivit spelplats för August Strindbergs drama om omöjlig kärlek över klassgränser.

1969 spelades Fröken Julie in på Löfstad för Sveriges Television med Bibi Andersson och Jarl Kulle i de stora rollerna. Den kan ses här https://www.svtplay.se/video/21885982/froken-julie-pa-lofstads-slott?position=1044&id=8LBQ7Pj

I år tog sig ensemblen Föreningen Farabel – under ledning av Jakob Graf- an ett av August Strindbergs mest ikoniska dramer , Fröken Julie!
Berättelsen om adelsflickan Julie, hennes betjänt Jean och deras förehavanden under en tragisk midsommarnatt.

Tanken med produktionen var att återigen sätta ljus på August Strindbergs dramer som länge fått leva lite i skymundan. Många skolungdomar läser hans litteratur men alldeles för få får chansen att uppleva hans verk som de dramer de var tänkta.

Fröken Julie
Martine Rishaug Hellman, Jannie Östergren och Daniel Lindman Agorander. spelar fröken Julie i autentisk 1700-tals herrgårdsmiljö på Löfstad slott i Östergötland.

Föreställningen är modern “Julie” där 1800-talet får möta takmålningar från stormaktstiden och musik från idag.

Ensemblen utgjordes av tre skådespelare från olika hörn av Sverige. Martine Rishaug Hellman, Jannie Östergren och Daniel Lindman Agorander under ledning av Jakob Graf. .

Alla föreställningar blev snabbt utsålda men regissören Jakob Graf hoppas på en fortsättning nästa år.

Föreningen kommer att hålla koll på om det blir så. Skulle kunna bli en trevlig utflykt.

Text :Håkan Wasén